top of page

Πλατανιστάσα

ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ


Εστιατόρια Καφετέριες Καταλύματα Καταστήματα Χώροι αναψυχής Οινοποιεία

Επείγουσες Εργασίες Εργοληπτικές Εργασίες Μετακομίσεις Υπηρεσίες Εκδηλώσεων



Η Πλατανιστάσα, είναι ένα χωριό, της επαρχίας Λευκωσίας, στην καρδιά της κακοτράχαλης της γης, της ηρωογεννήτρας Πιτσιλιάς, στη βόρεια πλευρά του Τροόδους. Απέχει από τη Λευκωσία, αν θα πάει κανείς από τον δρόμο Λευκωσίας-Περιστερώνας-Ορούντας-Κάτω Μονής-Γεφυριού Παναγιάς, 58 χιλιόμετρα και 40 χιλιόμετρα, αν θα πάρει τον δρόμο Λευκωσίας – Ανθούπολης – Αγροκηπιάς- Γεφυριού Παναγιάς.

Η Πλατανιστάσα είναι κτισμένη, σε μέσο υψόμετρο 940 μέτρων. Το τοπίο, όπου είναι κτισμένο το χωριό, είναι τραχύ βουνίσιο, με στενές βαθιές κοιλάδες και απότομες βουνοκορφές, που το ύψος τους ξεπερνά τα 1000 μέτρα. Το όλο τοπίο είναι διαμελισμένο από το ποτάμιο δίκτυο του ποταμού της Περιστερώνας Σερράχη.

Αρχαιολογικά ευρήματα και απομεινάρια, (όπως προχριστιανικοί τάφοι στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου και βωμός στο ύψωμα, πάνω από τα καφενεία, στο κέντρο του χωριού), μαρτυρούν πόσο βαθιά φθάνουν οι ρίζες του χωριού τούτου. Ομηρικές αυθεντικές λέξεις, όπως νόστος, ληνός, δόμη, δώμα, όρνιθα, αίγα, ρίφι, ρούς και άλλες, καθημερινές μέχρι σήμερα στην τοπολαλιά του χωριού, μαρτυρούν την ελληνικότητα του χωριού αυτού από τα βάθη της ιστορίας.

Απομεινάρια ερειπωμένων οικισμών στις περιοχές «Περάτηδες-Διποτάμια», «Βρύση της Ζιντήλας», «Άσπρη», «Μάραθος»και αλλού, μαρτυρούν την αδιάλειπτη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής της κοινότητας Πλατανιστάσας.

Φράγκικα τοπωνύμια, όπως «Λουβαράς» (τόπος υδάτων), «Βίκλα» (Παρατηρητήριο), «Κλάδος του Ρουσιά» (από τον Φράγκο ευγενή Bernard De Riosser, διάσημο Ναύαρχο επί της βασιλείας της Καρλόττας, ονομαζόμενο στην Κυπριακή τοπολαλιά «Ντε Ρουσιά») και «Βασιλιάς», στη μέση του χωριού, αποδεικνύουν τη ζωή του χωριού κατά τη Φράγκικη δυναστεία στο νησί μας. Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό χρονογράφο Γεώργιο Βουστρώνιο, το χωριό Πλατανιστάσα παραχωρήθηκε, μαζί με άλλα χωριά, τον Ιανουάριο του 1474 στον Γεώργιο Κονταρίνι, Κόμητα της Γιάφας,που ήταν συγγενής της Βασίλισσας της Κύπρου Αικατερίνης Κορνάρο.

Σε παλαιούς χάρτες το χωριό Πλατανιστάσα ανευρίσκεται σημειωμένο ως «Platanista» ή «Piatanista».

Υπάρχουν τρεις εκδοχές ως προς την ονομασία του χωριού Πλατανιστάσα:

Πρώτη εκδοχή:Αυτή είναι φυτώνυμη, από το δένδρο πλάτανος. Πλατανιστάσα σημαίνει τοποθεσία κατάφυτη από πλατάνια.

Δεύτερη εκδοχή:Το χωριό πήρε το όνομά του από το «Παλάτι», το εξοχικό μέγαρο των Φράγκων ευγενών και της Βασιλικής οικογένειας που βρισκόταν στο κέντρο του σημερινού χωριού, στην περιοχή «Βασιλιάς». Πλατανιστάσα σημαίνει εδώ: Κώμη που στέκει γύρω από το Παλάτι. Παλατιστάσα-Πλατανιστάσα.

Τρίτη εκδοχή:Η τρίτη εκδοχή είναι σχετική με το πεταλοειδές σχήμα του χωριού, που μοιάζει με πλατάνα. Πλατάνα είναι ένα πεταλοειδές μέταλλο που το τοποθετούσαν στο κάτω και πίσω μέρος των «ποδίνων», κυρίως των «τσαγκαροποδίνων», τοπικών υποδημάτων των κατοίκων της περιοχής Πιτσιλιάς στα περασμένα χρόνια.



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Πρόδρομος

Βάβλα

Πρόδρομος

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page